Het olifantenpaadje

Hij is nog net een beetje zichtbaar, dit olifantenpaadje. Zo’n paadje dat ontstaat als je een hoekje afsnijdt en als iedereen dat doet, dan ontstaat er een paadje waar geen gras meer groeit: een olifantenpaadje, genoemd naar de olifant die zich niets ontziend een weg baant door de rimboe.

Een olifantenpaadje blijft in stand als er steeds weer over heen gefietst of gewandeld wordt. Er gaat pas weer gras groeien als het pad definitief afgesloten wordt zodat niemand er nog overheen kan.

In ons brein vormen zich ook zulke olifantenpaadjes. Het zijn gewoontes die we ons zelf hebben aangeleerd en die we in stand houden omdat het succes oplevert. Des ter meer succes we ervaren, des ter moeilijker is het om de gewoonte te stoppen. Het olifantenpad is simpelweg te breed geworden en dus duurt het langer voor er weer gras groeit.

Honden hebben ook olifantenpaadjes in hun kop. Ze hebben zich gewoontes aangeleerd die in onze ogen misschien wel minder gewenst zijn, maar toch blijft de hond het doen. Om ongewenst gedrag te stoppen is het het handigst als je het pad in de kop kunt afsluiten en een nieuw paadje kunt aanleggen. Zo simpel is het natuurlijk niet. Telkens als er weer over het oude pad gewandeld wordt belemmert het de groei van gras. Gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te doorbreken. Als je hond ongewenst gedrag blijft tonen, ga dan eens bij je zelf te rade, of bij je huisgenoten, wat het gedrag in stand houdt. Wat is jullie invloed op het gedrag? Wie zorgt dat er nog steeds over een pad gelopen wordt wat eigenlijk afgesloten is? Als je gedrag wilt veranderen zul je moeten zorgen dat de olifantenpaadjes in de kop voorgoed afgesloten worden zodat er weer gras kan groeien.

Je zult zelf je gedrag moeten veranderen om dat van een ander te veranderen want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Heb je hulp nodig bij het afsluiten van ongewenste olifantenpaadjes in de kop van je hond?
Bel of mail gerust!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *