Voor een Stabijtje is zo’n grote gans een hele klus. De passie om het binnen te brengen is echter zo groot dat Floran het gewicht voor lief neemt.

Jachttraining is mijn grote passie!
Ik ben dan ook menig uurtje in het veld samen met mijn hond.

Het samen bezig zijn en proberen het beste uit de hond te halen vind ik een grote uitdaging.
Behalve dat ik zelf aan jachttraining doe met mijn hond geef ik ook les aan anderen.

Ik ben sinds 2006 gediplomeerd instructeur jachttraining en geef les in kleine groepjes of individueel in deze mooie tak van sport.

 

Wat is jachttraining?

De weg naar de “top” is soms lang maar altijd leuk en uitdagend. Als het harde werken zich uitbetaald in het hoogste diploma tijdens een SJP dan mag je oprecht trots zijn.

Het woord zegt het eigenlijk al: de (jacht) hond wordt opgeleid om de jager te helpen bij het zoeken en apporteren van het geschoten klein wild. Tegenwoordig leiden we niet alleen de hond op voor de jacht maar ook voor de diverse proeven en diplomadagen die in het land georganiseerd worden. Daarbij wordt veelal gebruik gemaakt van dummy’s maar ook van allerlei soorten gedood wild die je in het jachtveld tegen kunt komen.

De hond moet alles wat leeft respecteren. Hij mag er niet achteraan gaan en als hij dat toch doet moet hij onmiddellijk terug komen als hij daar de opdracht toe krijgt. Bij jachttraining is het heel belangrijk dat de hond perfect onder appèl staat.

Je kunt ook aan jachttraining doen zonder gebruik te maken van dood wild maar dan kun je niet deel nemen aan een z.g. SJP (Standaard Jachtonden Proef) die door Orweja georganiseerd worden. Deze SJP’s zijn bedoeld om te beoordelen of jouw hond al geschikt is om mee te gaan op jacht. Je kunt een diploma halen in de C, de B en de A. Om een B te kunnen halen moeten de C onderdelen met een voldoende beoordeeld zijn en om een A te kunnen halen moeten naast de C ook de B onderdelen met een voldoende beoordeeld zijn. Bovendien kun je pas mee doen voor een A diploma als de apporteerproeven gemiddeld met minimaal een zeven beoordeeld zijn.
Behalve SJP’s organiseren rasverenigingen vaak club-diplomadagen waarbij meestal met dummy’s gewerkt wordt.

Op de website van Orweja worden de verschillende onderdelen uitgelegd.

Tijdens de jachttraining bij Hondenwijs wordt vooral gebruik gemaakt van dummy’s maar ook van dood wild. De hond wordt getraind om mee te kunnen in het jachtveld en/of om mee te kunnen doen aan de verschillende jachtproeven die door Orweja of door rasverenigingen georganiseerd worden.