Van de straat eten

Pups ontdekken de wereld door aan dingen te ruiken en als ze het interessant genoeg vinden dan willen ze het ook wel oppakken en zelfs opeten. Als eigenaar ben je er vaak niet zo blij mee. Je ziet jezelf al bij de dierenarts zitten met Bobby op de operatietafel omdat hij het voorwerp snel heeft ingeslikt omdat het anders door zijn leider afgepakt zou worden….
Met een gewonde Bobby en een gepeperde rekening ga je huiswaarts. Pfff, Bobby heeft het gelukkig overleefd maar dit gaat niet nog eens gebeuren! Voortaan hou je Bobby heel goed in de gaten en misschien laat je hem niet eens meer los.

Herkenbaar verhaal?
Het is onze eerste reactie om, als een hond iets in de bek neemt wat (in onze ogen) vies is of wat zelfs gevaar zou kunnen opleveren, denk bijvoorbeeld aan vuurwerk of een halve tennisbal, het af te pakken, maar wat denkt de hond? Die denkt dat je het afpakt omdat jíj het óók wilt hebben. Die denkt je een plezier te doen en daagt je uit om er een spelletje van te maken, pak het dan als je kan! Miscommunicatie dus!

Maar wat kun je dan wel doen?
Doorlopen! Geen aandacht aan Bobby schenken maar hem stiekem wel in de gaten houden. Ga dansen, ga huppelen, pak iets van de grond of doe alsof je iets heel interessants op de grond ziet. Maak er eventueel enthousiaste geluiden bij. Wedden dat je hondje naar je toe komt en zijn “prooi” laat voor wat het is? Zodra de pup bij je is loop je samen vrolijk verder en blijf je even contact houden waarna je hem beloont voor het netjes mee lopen.
De gedachte achter deze actie is dat de pup ervaart dat jij het helemaal niet wilt hebben, het is totaal niet interessant. Door zelf met iets heel anders bezig te gaan of iets onverwachts te doen wakker je de nieuwsgierigheid van je pupje aan en deze zal bij je gaan kijken. Je gaat echter dan niet het spel met hem aan. Hij zou de conclusie kunnen trekken dat, zodra hij iets van de grond pakt jij dat beloont met een spelletje! Zolang jij uitstraalt dat je het absoluut niet belangrijk vindt wat Bobby tussen zijn kaken heeft zal het voor de hond niet interessant zijn om er het spel mee aan te gaan.
Het sleutelwoord in de opvoeding is en blijft anticiperen!
Wat zou je hond kúnnen pakken en hoe kan jíj dat voorkomen zonder dat de hond het als een spelletje ziet of er aandacht mee krijgt.
Stel, er ligt een wit zakdoekje op de grond, precies midden op het pad waar je loopt. Met een beetje pecht zit er ook nog een geurtje aan waarvan bij je hond het water in de bek loopt als hij in de buurt komt. Wat kun je doen?
Zorg dat je, nog vóórdat je pupje het zakdoekje in de smiezen heeft, zijn aandacht trekt met lekkers, met een spelletje of speeltje, door plotseling heel hard van het pad af te rennen en zo de aandacht te verleggen. Je hondje gaat ervaren dat er dingen op de grond liggen, maar dat die er niet voor hem liggen. Als de gelegenheid zich voor doet dat je het op kunt rapen zonder de nieuwsgierigheid van je hond aan te wakkeren en het vervolgens weg kunt gooien is dat natuurlijk helemaal mooi. Een schone omgeving blijft langer schoon;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *