Waarschuwen

In het Horsterpark is de meest voorkomende hondennaam “laag” of “laag – laag”. Er zijn zelfs honden die drie namen hebben: “laag – laag – laag”. “Niet springen!” is ook een veel gehoorde kreet. We waarschuwen wat af maar heeft het wel zin om te waarschuwen? Zijn we daarmee niet juist de hond aan het aanmoedigen om vooral te springen? Snapt de hond onze waarschuwing wel? Waarschijnlijk niet, hij springt immers nog steeds, elke wandeling opnieuw! Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg…

Wij mensen waarschuwen voor gedrag wat zou kúnnen gebeuren.
Zo waarschuwen we bijvoorbeeld ons kind als die voor het eerst een avondje gaat stappen.
“Denk er om hè, je bent om 03.00 uur thuis!”
Het is dan aan het kind om de afweging te maken om inderdaad op tijd thuis te zijn of om de waarschuwing in de wind te slaan en de sanctie voor lief te nemen. Het mag duidelijk zijn dat de sanctie dan niet voldoende effectief is geweest.

Honden snappen niet dat er gewaarschuwd wordt voor gedrag wat nog plaats moet vinden. Zij hebben als pup waarschuwingssignalen geleerd van hun moeder. Een moederhond waarschuwt haar pup als die gedrag toont wat zij niet accepteert. Eerst door heel subtiele signalen te tonen en als de pup daar niet op reageert worden haar signalen duidelijker. Als de pup de signalen blijft negeren zal er een fysieke correctie volgen. Pas als de pup dat heeft ervaren zal hij er voortaan wel voor waken om het niet meer zo ver te laten komen. Hij heeft geleerd dat hij de lichaamstaal die de moeder toonde voordat er een correctie kwam maar beter ter harte kan nemen.

Nou even terug naar het park. Je loopt met je hond in het park en je weet dat die altijd tegen mensen op springt. Je roept al “laag” terwijl je hond op iemand af stormt. Je waarschuwt al nog vóór de hond daadwerkelijk springt. Ik begrijp wel dat je dat doet om je al vast te verontschuldigen voor het lompe gedrag, maar je realiseert je waarschijnlijk niet dat jouw commando “laag” wel eens de reden kan zijn dat jouw hond springt. Wanneer kun je “laag”? Als je hoog bent geweest! Je hond is dus bezig om jouw opdracht keurig uit te voeren!

Wat kun je dan wel doen?
Het eerste wat in mij opkomt is NIETS! Loop gewoon door, liefst in een stevige tred en waarschuw eventueel zelf de andere mensen om jouw hond helemaal te negeren. Niet kijken, handen in de zakken en doorlopen! Leid je hond af met iets lekkers of met een speeltje of ga plotseling met hem rennen. Jij moet interessanter zijn dan de ander.

Als je hond thuis ook tegen iedereen die binnen komt opspringt ga je hem leren dat het niet de bedoeling is. Instrueer iedereen dat men de hond negeert als hij springt. Draai weg en geef hem direct daarna een opdracht wat hij kent, bijvoorbeeld “zit”. Als hij dat doet beloon je hem en geef je hem aandacht. Als je dit consequent doet zal de hond voortaan al gaan zitten als er iemand binnen komt en dat moet dan ook beloond worden!

Zorg dat jouw hond nooit beloond wordt door anderen, ook niet als ze vragen of hij een koekje mag. Je hond is jouw personeel en ieder betaalt zijn eigen personeel uit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *